KBS CREW: JANNE RINTALA – INKÖP

Ibland så spelas korten rakt i handen på oss. En av de som under våren 2016 jobbade extra hos oss pluggade samtidigt. Vi växte enormt mycket under det året och behovet av personal på samtliga avdelningar var enormt. Inköpen manövrerades dock av en av delägarna och grundarna Peter Markstedt så länge som till våren nästkommande år. När arbetet började bli för mycket för Peter att sköta själv så var vår studerande extrajobbare klar med sina studier…till inköpare! Vi pratar ju gärna om ”personlig lämplighet” och den här killen kanske är lämpligast av alla? Han är smart, rolig och enormt duktigt på sitt jobb.

Han tror själv att han uppfattas som lugn och trevlig. Som en typisk norrlänning. Med reservation för det, så presenterar vi stolt: Janne Rintala! 

Hej Janne, vem är du?

Jag vill ju inte vara tråkig men samtidigt måste jag ju vara rättvis. Jag tror att folk uppfattar mig som en typiskt norrlänning: lugn och trevlig. Du som känner mig vet ju att jag har fler sidor. (nickar instämmande) Jag är 28 år, nybliven pappa och jobbar som inköpare samt spelar bandy på professionell nivå. Den fritid jag har ägnar jag åt golf och fiske. Det senare blir mest när vi är i sommarstugan i Kalix. (Jag påpekar att han faktiskt besitter en stor portion humor) Ja, så kanske det är. Det är ju svårt att säga om sig själv: “jo, men jag är rolig också”. Det låter ju konstigt.

Hur många är ni på Inköpsavdelningen?

Vi är två stycken. Det är jag och Peter, som är min chef. Det är han som bestämmer vilka märken vi ska ta in samt att det är han som sätter budget. Sen är han inte så strukturerad, får man säga så? (vi kommer överens om att det inte finns någon anledning att ljuga) Vi kompletterar varandra väldigt bra där. Vi har varumärkena uppdelade och det är Peter som gör det. Själva efterarbetet, att lägga in ordrarna i vårt system, leveransbevakning och uppföljning lämnar han till mig. Peter har ju annat att göra också såklart, han är ju dessutom försäljningschef. (Även grundare och delägare)

Vad har du för arbetsuppgifter?

Jag sköter 15-20 varumärken, av de totalt 60 vi säljer helt själv. Allt ifrån mötesbokningen till leveransen hit. Resterande märken sköter jag som sagt, även efterarbetet på. Man kan säga att jag tar över dessa efter Peter, halvvägs in i processen.

Hur går ett inköp till? Själva mötet alltså.

Givetvis är det massor av förarbete och planering innan de kommer hit. Det är viktigt att jag har koll på märket! När leverantören väl är här så har de med sig en massa kläder, Oftast minst en färg av varje plaggtyp. Det är att föredra då det alltid är bäst om jag kan få klämma och känna på materialen. Vi diskuterar och går genom betalningsvillkor och liknande då det är bra att ha sådan klart. Ibland sätter vi sortering på en gång, Peter gör alltid det så jag försöker att göra det jag också. Vill man vara effektiv på mötet så kan man göra det i efterhand, över mail. Jag har alltid en satt budget men jag har vissa befogenheter att styra lite själv. Om jag känner att just den här kollektionen från ett visst märke inte tilltalar så behöver jag inte handla för hela summan utan kan välja att lägga de pengarna på ett annat märke. Och tvärtom såklart! Sen planerar vi leveranserna utifrån deras leveransfönster så att det tex inte kommer dunjackor redan i juni. Vi handlar ju allt ganska långt i förväg. Just nu börjar vi bli klara med höstens inköp. När Peter har större inköp så är jag oftast med just för att säkerställa att leveranserna blir bra. Vi vill helst ha dem i så kallade “drops” där en kollektion levereras vid upp till 5 olika tillfällen.

Du har ju faktiskt en “riktig” utbildning. Berätta!

Jag är utbildad inköpare/upphandlare. Arbetar man inom t ex kommun och landsting så kallas det upphandlare (lagstyrt). Inom den privata sektorn så heter det inköpare. Det är en 2-årig yrkeshögskoleutbildning som jag verkligen kan rekommendera! Mycket praktik där man får chansen att prova sina färdigheter IRL och många får sedan jobb på de ställen där de gjort sin praktik!

När började du på Kids?

Jag började jobba extra i april 2016 samtidigt som jag studerade. Jobbet fick jag via bandyn och Stefan, som är lagerchef här nu. Jag plockade ordrar och satt mycket med returer. Min andra praktikplats hade jag på Kidsbrandstore och det var planerat så. Det var i januari 2017. Redan innan den så började jag arbeta lite med inköpsrelaterade delar. Under praktiken fick jag lön så från och med det arbetade jag som inköpare men anställningsavtalet skrevs av förklarliga skäl inte på förrän utbildningen var klar: 1 juni.
Jag kan faktiskt inte tänka mig ett bättre arbete. Man vill vara inköpare på Kids!

Har du möten eller avstämningar med någon annan avdelning?

Jag jobbar ganska tätt med inleveransen. Är det problem med någon inköpsorder eller leverans så är det mig de kommer till. Jag har ju varit pappaledig ett tag nu men meningen är att vi till och med ska ha dagliga avstämningar. Sen bollar jag mycket med Jonas, vår ekonomichef. Våra avdelningar har ju en naturlig koppling till varandra. En av mina uppgifter är att hitta en struktur i inköpsarbetet. Att implementera processer och utveckla dessa. Det har vi inte haft några egentligen. Jag får jättebra stöd och stöttning av Jonas och de andra cheferna.

Om du skulle få designa ett plagg; vad skulle det vara för plagg och hur skulle det se ut?

Jag älskar ju jackor så det skulle absolut bli en sådan. Troligen i lättviktsdun med en sportig, clean design.

Om du fick ta in vilket märke du ville, vilket skulle det vara?

Vi har redan massa märken jag tycker om men FILA eller Ellesse kanske? Något retro sportmärke, det är så sjukt på tapeten just nu.

Vilket märke (av de vi säljer) gillar du bäst?

Peak Performance. Antagligen för att de har så mycket jackor. GANT är snyggt också. Jag uppskattar kvaliteten de märkena står för.

Till slut då Kalix, hur skulle du beskriva din stil?

Jag vill eller önskade att jag orkade dressa mig mer. Det är så sjukt snyggt med skjorta och kavaj ihop med ett par snygga jeans och skor, men jag är för bekväm. Jag har oftast jeans, sweatshirt och vita sneakers. Jag vet inte vad det är för stil men man behöver ju inte ha ett namn på allt kanske?

Nya inlägg