KBS CREW: JONAS NILSSON – EKONOMICHEF

Vid årsskiftet så tillsattes en ekonomichef på Kidsbrandstore. Personlig lämplighet är något vi värdesätter nästan lika mycket som kompetens när vi rekryterar folk till ”kidsfamiljen”. Precis som när man värvar en grym spelare så vet man aldrig i förväg om han/hon kommer in i laget och spelar spelet som man förväntat sig.  Ibland drar man högsta vinsten och det har vi verkligen gjort denna gång. Vi har gjort en kanonvärvning! Bortsett från att han sliter ut heltäckningsmattan mellan sitt kontor och kaffemaskinen så är han perfekt!

Han är bästa vän med siffror, han är positiv, känslig och hopplöst beroende av koffein. 
Varmt välkommen till Kidsbrandstore, Jonas Nilsson! 

Hej Jonas, vem är du?

Jag är 33 år och har ganska nyligen klivit in i vuxenlivet med allt vad det innebär. Vem är jag? Jag tror nog att de flesta har en ganska dålig självbild och antagligen så har jag det också. Skulle ändå säga att jag är optimistisk, positiv. Jag ser framåt! Jag är känslig också: jag bryr mig och jag tar åt mig. Det är något som utvecklats med åldern. Men jag är en glad person och jag har spelat bandy i nästan hela mitt liv. Efter nio säsonger i VSK så lade jag skridskorna på hyllan förra våren.

“Ekonomichef” känns vuxet. Är du vuxen? (det berördes redan i förra frågan)

Ja, som sagt, det är jag nog. Måste medge att det är svårare att hänga med i snacket och utvecklingen. Jag har ju inte ens snapchat.. Känner ändå att det faktiskt är helt okej, så jo, nog är jag vuxen alltid. Åtminstone i jämförelse med resten av gänget här på Kids. Dock tycker jag inte att min roll här på Kids är mer vuxen än någon annans. (Yeah, right. Undertecknad snap:ar på dagarna)

Du hade ett bra jobb innan detta. Varför sökte du hit? Hur gick det till?

Jag kände några som jobbade här och en av dem skickade en länk till mig när jobbet lades ut. Det här var ju drömjobbet egentligen: Att få ta ett helhetsansvar, i ett litet (jämfört med monsterföretaget han jobbade på innan), relativt nytt och snabbt växande företag. Efter att ha kollat länken så ringde jag Micke (VD:n) och stämde av lite. Det blev sedan en omfattande process som innefattade många sökande och många intervjuer. Det kändes hela tiden bra och man lär sig otroligt mycket under en sådan här grej, inte minst om sig själv. Jag fick tjänsten till slut, tackade ja och tillträdde första januari i år. Det beslutet har jag inte ångrat en sekund! Det har hänt flera gånger att jag får ett sånt där “pirr” i magen, som att vara småkär, av jobbet. Är det konstigt? (Pirr av kidsbrandstore – inte konstigt. Pirr av siffror – hävdar tvek). Låter kanske lite sjukt men jag trivs att jobba med min resultat- och balansräkning. Det är kanske det viktigaste i min roll att kunna förstå och översätta dessa siffrorna till mina kollegor så att hela organisationen ständigt kan förbättras och vara förberedd på vad som händer i morgon, nästa månad och framförallt nästa år. Jobba proaktivt istället för reaktivt på det som redan hänt och som vi ändå inte kan påverka. Någonstans ger det mig samma kickar som jag förut fick av bandyn eftersom allt blir så resultatstyrt. Jag får hela tiden återkoppling av mina bästa vänner siffrorna.(en sån emoji med stora runda ögon)

Vad består dina arbetsuppgifter av generellt?

Vi är två som arbetar på ekonomiavdelningen (Linda, kommer ni att få bekanta er med senare) Att “se över kostymen”, det är min roll. Jag skulle säga redovisning, bokslut samt kvalitetssäkran. Det är den delen som är reaktiv, så att säga. Det utgör en viktigt grund för vårt proaktiva arbete: att kunna blicka framåt och ställa korrekta prognoser. Den senare delen ska utgöra 70% av vårt arbete. Vi är inte där än men det är målet och vi är på väg. Vi arbetar också med att automatisera det redovisningsmässiga. Även det för att kunna arbeta mera framåtriktat.

Dagliga rutiner, har du några sådana? (förutom att ränna till kaffemaskinen stup i kvarten)

Jag försöker jobba mer i månadscykler. Att stänga föregående månad, kontrollera utfallen och ta fram rapporter för att sedan gå igenom dessa med respektive avdelning.

Ihop med projektansvarig Ellinor (förra inlägget) ska ni på ekonomi bl. a se till att budget följs. Har ni avstämningar med alla avdelningar eller hur är det upplagt?

Vi jobbar mot att alla avdelningsansvariga ska ha sitt tydliga ansvar. Rätt ansvar ska tas av rätt person. Mitt jobb är att navigera alla rätt. Strategin ska vara tydlig och tanken är att vi, när Q1 är klart, ska ha inbokade prognosmöten och snabbt kunna få en uppfattning om vart vi ska i Q2 och Q4. Vi växer fort och behovet av tydlig ansvarsfördelningen blir mer viktigt. Ingen kan hålla koll på allt!

Vad ska man gå för utbildning om man vill bli ekonomichef?

Jag är utbildad civilekonom. En bra bas är att kunna redovisning! Det är ju grunden till allt jag gör egentligen.

Vilka egenskaper bör man ha? (förutom supertalang i kaffedrickande)

Man bör vara resultatinriktad. Dessutom tror jag att man behöver vara en god kommunikatör. Det är ju kärnan i det hela, egentligen. Att kunna tolka och kommunicera ut siffrorna till dem det berör. Man måste förstå business, ha ett affärssinne. Det tror jag underlättar. Att vara lyhörd och ha en förståelse bl.a för vad det är som gör att kunderna handlar. Men absolut viktigast är att du kan samarbeta för det är endast tillsammans vi gör det!

Om du fick välja en annan avdelning att jobba på här på Kids. Vilken skulle det vara och varför?

Inköp!! (han har väntat på den här frågan och blir om möjligt ännu mer entusiastisk) Jag vill förhandla, argumentera och komma fram till den bästa lösningen! Nästan som i en domstol. Det verkar så coolt!

Jonas, din stil då? Sover du i kavaj?

(gå in i detta, medvetna om att vår ekonomichef alltid är galet välklädd) Jag är businessklädd. Om det passar och jag har riktigt tur att få bära slips någon dag så tar jag inte av den när jag kommer hem. Det är så bekvämt! Jag önskar att tillfällena när man ska bära kostym vore fler, rent generellt. Dock är det viktigt att kostymen sitter bra. En illasittande kostym är riktigt illa. Jag gillar inte mönster, inte ens lite randigt eller rutigt. Om jag ska dressa ner mig för en fika på stan så kan jag ha jeans men då bär jag skjorta och en finstickad tröja till. Använd kläderna för att bättra på ditt humör! Om du sovit dåligt och inte är på topp så lovar jag att du mår bättre av kavaj och slips. (emojin med stora ögon igen)

Är det någon person som inspirerar dig till din klädstil?

Nej, jag vet inte hur nå´n ser ut! (skratt)

Nya inlägg