KBS CREW: ELLINOR ANDERSSON – PROJEKTANSVARIG

I ett företag finns det alltid någon som är ansvarig över de som har ansvar. Någon som har ben i varje avdelning och som håller koll på projekt, budget och planering. VD:n har ju det övergripande ansvaret men någon eller några sitter ju direkt under honom också. En av dessa är dagens profil. Hon är en ung projektansvarig med väldigt många ansvarsområden. Hon är lite som spindeln i nätet på KidsBrandStore. Hennes huvuduppgift är att driva projekt men det är så mycket mer hon måste ha koll på. 

En glad, nybakad 24åring med ett galet kontrollbehov. Det är våran Ellinor Andersson det. 

Hej Elli, vem är du?

Jag är en glad tjej som fyller 24 år idag! (Grattis!) Jag har spelat fotboll i typ hela mitt liv men slutade för 2 år sedan. Nu tränar jag på egen hand på Friskis och Svettis. Jag gillar att umgås med vänner.
Min mest utpräglade egenskap är nog att jag är noggrann. Jag gillar när det är ordning och reda. Sedan tycker jag att det är sjukt jobbigt att inte ha kontroll. Det gäller både på jobbet och privat. Jag vill veta ALLT!

Jaha, projektansvarig alltså. Vad innebär det?

Att jag har det övergripande ansvaret för företagets olika projekt. Nu jobbar inte vi traditionellt med projekt som man gör på andra ställen utan vi håller fortfarande på att utveckla vårt sätt att jobba. Egentligen så är detta i dagsläget bara en liten del av mina arbetsuppgifter.

Din närmaste chef är VD:n. Hur ser den arbetsrelationen ut?

Vi har veckoavstämningar för projekt. Det är lika ofta han som tilldelar dem som det är jag som initierar dem. Saker dyker upp som måste utvecklas eller lösas och då tar vi det vid mötena, för att se hur vi ska gå vidare med dem. Vi sätter prioriteringarna tillsammans. Han har många års erfarenhet av projektledaryrket så han fungerar också som en mentor för mig.

Vilka avdelningar jobbar du med?

Alla egentligen. Sedan vi fick en ny ekonomichef (honom träffar vi nästa vecka) så har kraven skärpts och jag måste i min tur ställa krav på avdelningsansvariga  “under” mig. Jag och ekonomichefen är de två som jobbar direkt under VD:n och tillsammans måste vi ha koll på att budgeten följs.

Har du några andra uppgifter än att leda projekt?

Jag ansvarar för att beställa allt från inventarier till förbrukningsmaterial, som tex påsar till ordrarna och kassar till butikerna. Det övergripande ansvaret för vårt affärssystem ligger också hos mig. Om det är större problem som de inte kan lösa på respektive avdelning eller om det ska utvecklas något så går det via mig. Det är meningen att jag också ska vara vår omnikanalexpert. Jag ska kunna hur hela flödet fungerar och vara med och utveckla det. Butikskassorna är mitt ansvar samt lokalen vi jobbar i nu. Det finns alltid att göra!

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Har du några dagliga rutiner?

Nej. Ingen dag är den andra lik. När jag kommer på morgonen så kollar jag affärssystemet så att allt har rullat på sen vi gick hem. Oftast dyker det upp någon som behöver hjälp med något och så rullar det på.
Just nu så lägger jag upp en plan för hur vi ska utveckla vårt bonussystem och lägga till Swish som ett nytt betalsätt.

Hur fick du jobbet som projektansvarig?

Jag hjälpte till på sommarlovet 2012 med att packa ordrar. December 2013 började jag jobba “på timme” som det hette då. September 2014 fick jag fast anställning, då som orderansvarig. Det satt bara en eller två i kundtjänst då. Malin (Social Media Manager nu) och jag plockade alla ordar på morgonen sen gick vi ut till inleveransen och packade upp alla varor. Efter lunch satte vi oss och lade in produkter. Det var bara vi två liksom. Ibland hjälpte vi kundtjänst med returer också. Det är en hel del som har hänt på tre och ett halv år! Våren 2016 fick jag mitt första projektledarjobb kan man säga, då ihop med VD:n Mikael. Det var dags att gå över till ett nytt affärssystem och vi började kolla på det då. Nästa projekt var när vi flyttade till de lokalerna vi har nu. Jag hade fortfarande en del hjälp av Mikael då. Det var ett stort projekt och jag ansvarade för allt ifrån att köpa möbler, till att se till att alla hyllor sattes upp rätt och att det fanns personal att göra det.

Vad anser du är viktiga egenskaper om man vill arbeta som projektansvarig?

Viktigast är nog att man är redo att ta ansvar! Man bör ha ledaregenskaper, vara noggrann samt extremt flexibel med tider. Det är sällan jag bara kan resa mig och gå när klockan slår 17,00 om jag är mitt inne i något.

Har du några bra tips för hur man ska “ro ett projekt iland”?

Ett bra planeringsverktyg är viktigt. Med ett sådant får man en tydlig överblick över vad som ska göras. Regelbundna avstämningar är också nödvändigt så man ser att man ligger rätt i tid och rätt mot budget.

Viktigt Elli, hur ser garderoben ut? Vad har du för stil?

Jag har typ ingen stil. Kläderna måste vara sköna. Jag skulle aldrig sätta på mig något obekvämt. En vanlig dag har jag jeans och blus kanske men så fort jag kommer hem så åker mjukisbyxorna på. (skratt) Örhängen är min grej dock. Jag känner mig naken utan.

Nya inlägg